Φεβ 252014
 

Στις 25 Μαΐου 2014, σε λιγότερο δηλαδή από 90 μέρες, διακυβεύεται στην περιοχή μας, η βιωσιμότητα της κυβέρνησης της Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Δεν υπερβάλλω. Ο πρωθυπουργός της χώρας επέλεξε για υποψήφιο περιφερειάρχη τον κ. Τατούλη. Στην περιοχή του στη Μεσσηνία, στην Πελοπόννησο ο κ. Σαμαράς και η κυβέρνησή του, κατέβασαν κατ’ αυτούς την καλύτερη επιλογή. Ξέρετε τι θα γίνει στις 25 του Μάη αν η κόντρα Βουδούρη – Τατούλη, η μάχη μεταξύ της Αριστερής, της Ριζοσπαστικής και της Προοδευτικής παράταξης και της παράταξης της Δεξιάς, βγάλει νικητή, όχι τον εκλεκτό του Σαμαρά; Τότε συμβολικά η κυβέρνηση έχει τελειώσει. Αυτό λοιπόν είναι το στοίχημα των εκλογών του Μαΐου. Να σταλεί μήνυμα ότι η κυβέρνηση έχει τελειώσει με τις επιλογές πολιτικής που κάνει, ειδικά στις αυτοδιοικητικές επιλογές, όπως αυτή του κ. Τατούλη.

Η Αγωνιστική Συνεργασία, οι συνεργαζόμενες δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις και όλες οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, θα δημιουργήσουν ένα κίνημα αυτοδιοίκησης, που θα σαρώσει την υποψηφιότητα Τατούλη και θα αναδείξει νέες δυνάμεις στο προσκήνιο της Πελοποννήσου. Θα δώσει μία άλλη περιφερειακή προσέγγιση. Ο «Καλλικράτης» δίνει κάποιες εξουσίες στον Περιφερειάρχη. Εξαντλούνται μόνο στο ΕΣΠΑ; Μόνο στα τεχνικά έργα; Μόνο σε ανούσιες συζητήσεις και γνωμοδοτήσεις προς τα Υπουργεία; Σήμερα στην εποχή της ανθρωπιστικής Κρίσης τι θα μπορούσε να κάνει ένας Περιφερειάρχης; Σίγουρα όχι αυτά που είδαμε τα προηγούμενα 3,5 χρόνια.

Ο Περιφερειάρχης δεν πρέπει να εξαντλεί τις ενέργειές του σε «παρακάλια» και διαβουλεύσεις με Υπουργούς, Βουλευτές και μεγάλους Ιδιώτες κεφαλαιούχους, να φέρουν δουλειές και μεγάλες μπίσνες. Ο Περιφερειάρχης είναι υπεύθυνος για τη γενική οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική κατάσταση της περιφέρειάς του. Σε στενή συνεργασία με τους Δημάρχους προσπαθεί να λύσει προβλήματα και θέματα, πάντα προς την κατεύθυνση των αναγκών των πολιτών της περιφέρειας. Ο κ. Τατούλης είναι ο μόνος Περιφερειάρχης που προωθεί τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες (Ε.Ο.Ζ.). Σ’ αυτές τις περιοχές οι αμοιβές και οι συνθήκες εργασίας θα προσομοιάζουν μ’ αυτές χωρών του Τρίτου κόσμου.

Μνημονιακός Περιφερειάρχης δεν χωράει στην Πελοπόννησο. Νεοφιλελεύθερος Περιφερειάρχης επίσης δεν αντέχεται για τα επόμενα 5 χρόνια. Τα διλήμματα έχουν ήδη μπει και πρέπει να απαντηθούν. Αποκομιδή σκουπιδιών με τις διαδικασίες «Τατούλη» ή δημιουργία νέου συστήματος συλλογής, ανακύκλωσης, μεταφοράς και εκμετάλλευσης των απορριμμάτων προς όφελος των πολιτών; Άλλες είναι οι πολιτικές που θα βγάλουν την Ελλάδα από την Κρίση. Ο Περιφερειάρχης πρέπει να πιέζει σε αλλαγή πολιτικής για τη χώρας μας. Όχι να είναι υπέρμαχος ζωνών ευέλικτων μορφών απασχόλησης ή κοινωνικών πειραμάτων και «επενδύσεων» που γίνονται σε τριτοκοσμικές χώρες. Ο περιφερειάρχης πρέπει να εμπνέει, να είναι ηθικός και αποτελεσματικός.

Εκτός από τις Ε.Ο.Ζ. και τα σκουπίδια ένα άλλο μεγάλο στοίχημα ή δίλημμα είναι οι παρεμβάσεις του Περιφερειάρχη στα έργα υποδομών. Τα τελευταία χρόνια η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν έχει σχέδιο. Ενώ θα ‘πρεπε τα χρήματα και οι ενέργειες του Περιφερειακού Συμβουλίου να πάνε σε δομές κοινωνικής Αλληλεγγύης, σε άμεσες αναπτυξιακές δράσεις (Κάμπος Κανδήλας, σύνδεση σιδηροδρόμου Πελοποννήσου με προαστιακό Αθηνών, σύνδεση κονδυλίων του ΕΣΠΑ με τις πραγματικές ανάγκες των παραγωγών στον πρωτογενή τομέα κλπ), τα χρήματα πήγαν σε εμπορικές εκθέσεις, σε διαφημίσεις και έργα οδοποιίας, που ακόμα περιμένουμε να δοθούν ολοκληρωμένα στον πολίτη. Για άλλη μία φορά οι πολίτες ένοιωσαν την απόσταση μεταξύ της Διοίκησης και των διοικούμενων, της εξουσίας και των πολιτών. Καμία ενέργεια για να ενισχυθεί η ταυτότητα των κατακερματισμένων πολιτών της Κρίσης. Ο Περιφερειάρχης της Κρίσης δεν ήταν δίπλα στους πολίτες του. Δεν βοήθησε. Και να είστε σίγουροι. Οι Περιφερειάρχες βοήθησαν πολιτικά και κοινωνικά τις κυβερνήσεις των μνημονίων. Έχουν ευθύνες της συνολικής διακυβέρνησης, από το 2010 έως σήμερα. Ειδικά οι υπέρ των μνημονιακών πολιτικών, όπως ο κ. Τατούλης.

Γι’ αυτό ας τελειώνουμε με τις πολιτικές της Κρίσης και ας αρχίσουμε με τις πολιτικές της Αλληλεγγύης. Η συμμαχία της Κοινωνίας Πρώτα του Οδυσσέα Βουδούρη και της περιφερειακής παράταξης της Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου, θα κερδίσουν στις εκλογές και θα θέσουν τέρμα σε μία διακυβέρνηση που η Ιστορία θα την καταγράψει ως την πιο αντιλαϊκή και την πιο αναποτελεσματική. Ο κόσμος της Πελοποννήσου, δεν αντέχει άλλο. Οι θυσίες του πάνε χαμένες. Ούτε το Χρέος της Χώρας μειώνεται, ούτε η καθημερινότητα ή το κοινωνικό κράτος βελτιώνεται. Η πολιτική της Κυβέρνησης και των υποστηρικτών της τελειώνουν στις 25 Μάη.